Ser vi starten på en massiv endring av Facebook?

Siluett foran tv med facebook logo

Etter at det ble avslørt at personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere var kommet på avveie og brukt aktivt i forbindelse med det amerikanske presidentvalget i 2016 har presset mot Facebook vært stort. Er vi i ferd med å se en revolusjonerende endring i selskapet?

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Foto: Guillaume Paumier)

Det korte svaret er nei. I kjølvannet av skandalen har Facebooks konsernsjef Mark Zuckerberg, som sitter med all makt i selskapet, har vært ute og beklaget seg, lovet å rette på problemene og understreket Facebooks mål om å knytte verden sammen. Dette er en gammel og velkjent regle fra Zuckerberg som vi har hørt hver gang selskapet har hatt problemer.

Men denne gangen er det noe som virker annerledes. Kommentatorer har oppfordret Zuckerberg til å trekke seg fra selskapet for å la en ny generasjon bruker-orienterte ledere omdefinere verdens største sosiale nettverk. Som Felix Salmon skriver: Alle gode konsernsjefer benytter kriser som en mulighet til å finne ut hvordan selskapets problemer oppstod, og hvordan de selv har ansvaret.

 

Fra politisk hold er det også oppstått et press mot Facebook. Frankrikes president Emmanual Macron advarer om at IT-Giganter som Facebook og Google er blitt for store. Og i USA har flere politikere uttrykt et ønske om større kontroll over Facebook, noe Mark Zuckerberg selv har uttalt seg positiv til.

Andre teknologigiganter er heller ikke nådige mot Facebook. Tesla-sjef Elon Musk stengte demonstrativt selskapets Facebookside etter avsløringene. Apple-sjef Tim Cook, som har personvern som en forretningsside, uttalt at innsamling av personlig informasjon som forretningskonsept ikke er ønskelig.

Samtidig har brukere av Facebook reagert med å slette kontoene sine og å gjøre emneknaggen #deletefacebook svært populær på Twitter. Hvor stor effekt dette har er usikkert, da det er rimelig å anta at mange bruker emneknaggen uten å slette Facebook-profilen sin.

 

Kilder:

IT-Avisen

IT-Avisen

Felix Salmon, Wired

Foto, Mark Zuckerberg:  Guillaume Paumier, CC-BY

Om Magnus Andre Knustad 41 artikler
Ansvarlig redaktør for Dikult Magasin. Studerer mastergrad i Digital Kultur, UiB.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*