Bitcoin krever enormt mye energi

Bitcoin er en mye omdiskutert teknovaluta som flere mener representerer fremtidens økonomiske system. Men nå viser det seg at det kreves enorme energimengder for å opprettholde Bitcoin-nettverket.

Bitcoin fungerer ved at utallige datamaskiner rundt om i verden bokfører alle transaksjoner i det som kalles en blokkjede. Ifølge teknovalutaens forkjempere fører dette til at systemet for økonomiske transaksjoner er både sikkert og privat. Men hvor kommer alle datamaskinene som opprettholder systemet fra? De kan være alt fra private PCer på gutterommet til store dataanlegg. Disse datamaskinene løser kompliserte matteproblemer for å opprettholde Bitcoin-nettverket, samt skape nye Bitcoins. Men etter hvert som tiden går kreves det mer og mer datakraft får å skape nye Bitcoins.

Det har lenge vært usikkert hvor mye datakraft som faktisk brukes på Bitcoin. Men en ny studie av Alex de Vries har estimert hvor mye energi som brukes av datamaskinene som opprettholder Bitcoin-nettverket. Sammenlagt kan nettverket utføre 30 millioner billioner SHA-256 hasher per sekund. Hvis man går ut ifra at alle disse operasjonene blir gjort med det mest energi-effektive utstyret tilsvarer det et energibruk på 2.6 gigawatt. Det reelle tallet er antakeligvis høyere, siden man må anta at mange bruker eldre, mindre energi-effektivt utstyr.

2.6 gigawatt er et svært høyt energiforbruk. Det er nesten like mye energi som hele Irland bruker. Og Alex de Vries har regnet ut at hvis prisen på Bitcoin holder seg på det nåværende nivået kan energibruken stige til 7.7 gigawatt innen utgangen av året – noe som tilsvarer nesten en halv prosent av verdens energiforbruk. Over tid vil Bitcoins energibruk falle igjen. Men i flere år fremover vil den antakeligvis ligge i underkant av 7.7 gigawatt, med mindre man ser en dramatisk endring i Bitcoin-prisen.

Kilde: Arstechnica

Om Magnus Andre Knustad 41 artikler
Ansvarlig redaktør for Dikult Magasin. Studerer mastergrad i Digital Kultur, UiB.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*